Stichting Humanitaire kringloop winkel Bohero

Deze is opgericht om mensen in Roemenië te helpen. Bohero staat voor ”zoals de meesten van u wel zullen weten”. Borculo helpt Roemenië.
De stichting bestaat 20 jaar en is sinds 10 jaar op de huidige locatie gehuisvest. De Stichting is ontstaan om hulp te bieden aan Roemenië, ondertussen zijn er meerdere projecten bijgekomen. Het is een stichting er is dus geen winst oogmerk,en dat spreekt mij erg aan. Er is een algemeen bestuur en een dagelijkse leiding, dit zijn allemaal vrijwilligers die zich voor € 4,00 per dagdeel inzetten.
Het leuke is dat er veel echtparen werken het gros van de medewerkers is 65+, de reden waarom vrijwilligers bij de Bohero werken is zeer verschillend van: “leuk om te doen , sociale contacten opdoen,of om weer werkritme op te bouwen,” en er zullen vast nog wel meer redenen zijn.
We hebben sinds vorig jaar één zaterdag in Mei open dag, iedereen kan dan overal rondkijken. Er is twee keer per jaar een vrijwilligers vergadering waarin  uitleg over wat er staat te gebeuren wordt gegeven en over hoe we er voor staan, als vrijwilliger kun je hier je zegje doen en dan gaan we voor de zomervakantie ook nog een keer met z’n allen uit eten. Sinds kort hebben we er een prachtige werkplaats bij waar we goederen kunnen demonteren.
Zoals reeds genoemd is Roemenië het land waar mee de hulp is gestart. Er is in Sallard in de begin jaren 90 de stichting Agape opgericht deze stichting bekommert  zich om zieken en ouderen. Bohero heeft hier een gebouw gekocht dat gerenoveerd is door voornamelijk vrijwilligers van de Bohero dit gebouw is later overgedragen aan stichting Agape. In het gebouw is een grote keuken van waaruit dagelijks zo’n 32 ouderen en zieken van eten worden voorzien (tafeltje dekje).
Er werken 5 sociaal werkers die 52 ouderen en mensen die hulp nodig hebben helpen Bohero betaalt deze activiteiten er is daar is een kringloop winkel Adaptus genaamd, deze wordt vanuit  Borculo bevoorraad, de inkomsten hiervan gaan ook naar Agape. Dit jaar hebben we al veel schoolmeubelen naar Roemenië gestuurd.
– In Moldavië  werken we samen met Bartimeus in de plaats Chisenau  en de  plaatselijke  Moldavien Blind Union het doel daar is, levensvatbare bedrijfjes opzetten, dit is een economisch project om de zelfredzaamheid van de blinde mensen daar te bevorderen .Er is  een second hand shop die zijn artikelen uit Borculo krijgt  met een werkplaats waar de artikelen opgeknapt worden.
– Humanitaire hulp Oekraïne via de stichting Spoetnik uit Vlaardingen, dit zijn leveringen aan particulieren, ziekenhuizen en kindertehuizen.
– Dan nog de Oost Europa zendingen die bevoorraden voornamelijk kinder- en zieken huizen in de Oekraïne. De transportkosten voor deze leveringen zijn hoog en worden voor het grootste deel door donaties bijeen worden gebracht. Donaties hiervoor zijn altijd welkom.
– En sinds vorig jaar geven we een vast bedrag voor de Poolse suikerpatientjes die ieder jaar naar Borculo komen.
Al met al een prachtig bedrijf om aan deel te nemen.